elretur
elretur
elretur

Pressemeddelelse

                                                                                                                                                                                                  1. november 2012
 
Næsten halvdelen af elektronikaffaldet forsvinder
 
»Projekt Find Affaldet!« er sat i gang af elretur for at få de forsvundne mængder frem i lyset: Især forhandlere og  skrothandlere er i søgelyset

 
Danskerne ligger i top, når det gælder indsamling af forbrugerelektronik, it-udstyr, kølemøbler og hårde hvidevarer til genanvendelse. Men det kan blive meget bedre!

- Husholdningerne er rigtig gode til at aflevere på genbrugspladserne – men vi kan konstatere, at over halvdelen af elektronikaffaldet, som indsamles via forhandlerne, bortskaffes ulovligt, fortæller direktør Peer Lund-Thomsen fra elretur.

elretur er en forening med cirka 1.000 medlemmer: Virksomheder, der producerer og importerer elektrisk og elektronisk udstyr samt batterier. elretur fokuserer på miljørigtig indsamling og behandling af de udtjente produkter og batterier og varetager dermed producentansvaret for sine medlemmer.
 
- I nogle tilfælde drejer det sig om manglende viden. I andre tilfælde kan nogle blive fristet til at sælge »uden om systemet«. Men summen er, at der er en utrolig stor del af affaldet, som vi ikke ved hvor havner. I sidste ende en trussel mod miljøet, siger elreturs direktør Peer Lund-Thomsen. (Foto: elretur).
 
 
Men hvorfor forsvinder så store mængder affald?
 
- I nogle tilfælde drejer det sig om manglende viden. I andre tilfælde kan nogle blive fristet til at sælge »uden om systemet«. Men summen er, at der er en utrolig stor del af affaldet, som vi ikke ved hvor havner. I sidste ende en trussel mod miljøet, siger Peer Lund-Thomsen.
 
TNS Gallup har lavet en undersøgelse for elretur og den viser, at det især er forhandlere og boligselskaber, som tegner sig for de forvundne mængder. Men der er også eksempler på manglende viden på kommunale genbrugspladser. Eksempelvis når medarbejdere anviser borgerne at lægge produkter og kabler i forkerte bure.
Næsten halvdelen af elektronikaffaldet forsvinder: - Noget transporteres ulovligt ud af landet, andet sælges til lokale jernhandlere og oparbejdnings-virksomheder. Elektronikaffald fra husholdningerne skal afleveres på genbrugspladserne eller returneres til producenterne, alt andet er strafbart, understreger elreturs direktør.
 
- Vi ser også eksempler på at hårde hvidevarer ryger i »jernkassen«, og vi har for nylig oplevet en genbrugsplads, som ligefrem solgte de indkomne hvidevarer!, siger Peer Lund-Thomsen.
 
Han føjer til, at der også er daglige indbrud på genbrugspladserne, hvor værdifuldt skrot stjæles, og det er ikke noget, politiet prioriterer højt, så kommunerne er magtesløse.
 
Hvor forsvinder affaldet så hen, når det ikke afleveres via de officielle kanaler?
 
- Noget transporteres ulovligt ud af landet, andet sælges til lokale jernhandlere og oparbejdnings-virksomheder. Elektronikaffald fra husholdningerne afleveres på genbrugspladserne eller returneres til producenterne, alt andet er strafbart, understreger elreturs direktør.
 
Derfor har elretur sat en kampagne i gang for at gøre bl.a. forhandlere, elinstallatører, boligselskaber, genvindings-virksomheder og kommuner opmærksom på reglerne under overskriften: »Projekt Find Affaldet!«.
 
Elektronikaffaldsbekendtgørelsen:
http://www.elretur.dk/gfx/content_images/pdf/12.12.11%20elektronikaffaldsbekendtgørelsen.pdf
 
Batteribekendtgørtelsen:
http://www.elretur.dk/gfx/content_images/pdf/batteri-bek-11856-2009.pdf
 
 
Yderligere oplysninger:
Peer-Lund Thomsen, plt@elretur.dk, mobil 22 66 82 44.
Powered by Webex